'Mam, er komt een eland uit de lucht vallen.'

'Mam, er komt een eland uit de lucht vallen', roept de zevenjarige Lars uit het ongrijpbare niets. Op dat moment weet hij nog niet dat een jaar later zijn broertje Eland wordt geboren. Onder het label Moose Up Your Life - een knipoog naar de naam Eland - wordt in eigen beheer door Bart van Tongerlo een eerste boek uitgegeven. Later stapt ook Indira van Tongerlo in het bedrijf en wordt de naam veranderd in Elk Uitgevers.

Symboliek  'Elk' is een van de benamingen voor het grootste lid van de hertenfamilie, de eland. Symbolisch is de wijsheid van de eland verwant met de Grootvader krijger die lang geleden zijn oorlogsverf aan de kant heeft gezet (Jamie Sams & David Carson - Medicijnkaarten, 1988). De eland kent de zachtheid van Hert maar deelt ook waarschuwingen uit. Hij spoort anderen aan om te groeien, op harmonische wijze trots te voelen en om degenen die hen onderweg hebben geholpen erkentelijk te zijn. 


"Ken de wijsheid van de stilte , zodat wanneer de tijd rijp is om te spreken, je trots kunt zijn op wat je zegt."


'Leon, zou het niet leuk zijn als ik een boekje over je schrijf?'

...vraagt Bart als tourmanager aan cabaretier Leon van der Zanden. Maar volgens de komiek zit niemand te wachten op een biografie over Leon van der Zanden, "behalve mijn ego".  Ze spreken af: wordt het iets dan geven we het uit, wordt het dat niet, dan is het een mooi afscheidscadeau na vijf jaar touren. Geen Cabaretier wordt in 2018 in eigen beheer uitgegeven onder het label Moose Up Your Life | Books, een knipoog naar de geboorte van Eland. Over Bart's debuut schreef de Nederlandse zanger Stef Bos (die een rol speelde in het boek): "Eindelijk eens geen lof- of klaagzang maar de werkelijkheid in al zijn schoonheid, verwarring en lulligheid."

 

Boekoverstijgend

De vraag of Geen Cabaretier daadwerkelijk 'iets is geworden' is niet langer relevant. De waarde van het boek schuilt in een onverwachte hoek. Bart: "Wat me het allermeest heeft aangegrepen is het verhaal over Noek. Een ogenschijnlijk vrolijke jonge dame die we tegenkwamen na een show. Anoek wilde dood. Een paar maanden later was het zover en ze had niet meer de energie en de tijd gehad om haar verhaal na te laten. Een gedachte waar ze wel mee speelde. In hoofdstuk 29, tevens haar leeftijd, heb ik over Noek geschreven. Dit bleek van grote waarde voor de mensen die haar nu het meest missen. Toen zag ik dat je als schrijver iets waardevols kunt toevoegen op een manier die je vooraf niet kunt bedenken. Dan wordt het 'boekoverstijgend'. Ik hou van echtheid. Rauw op je dak. Ongekunsteld en ongepolijst. In het moment. En dat in woorden proberen te vangen."

Een jaartje later. In de zomer van 2020 ontstaat het spontane idee om alle brieven van Frank Ruesink aan politici te bundelen. Ruesink zet zich sinds medio 2018 in voor medische keuzevrijheid en openheid van zaken over de veiligheid van vaccinaties. Zijn boek Hugo ik ben ook jouw soldaat niet wordt in september 2020 gelanceerd. Een paar weken later presenteert Indira van Tongerlo op 10 oktober 2020 haar langverwachte debuutroman De dinsdagman waarna ze haar vaste contract binnen het sociaal domein opzegt. Hierdoor besluit Bart om door te stappen en zich te ontwikkelen als uitgever. Vanaf 1 januari 2021 stapt Indira in de uitgeverij en de bedrijfsnaam wordt veranderd in Elk Uitgevers, opnieuw een knipoog naar de naam van Eland.  

Na het succes van Hugo ik ben ook jouw soldaat niet (waarvan inmiddels 4000 exemplaren van zijn verkocht) weten steeds meer (debuterende) schrijvers hun weg te vinden naar Elk Uitgevers.

 

Thijs

Ondertussen wordt er gewerkt aan een eerste vertaling, die van The Parasitic Mind. Het boek van Dr. Gad Saad is in Canada een bestseller en staat sindsdien hoog in de Amazon hitlijst. Om de volgende groeisprong te kunnen maken komt The Parasitic Mind op het juiste moment. Bart: "Toen ik een mailtje wilde sturen naar de auteur en de Amerikaanse uitgever dacht ik, we hebben een andere naam en ander logo nodig. Het elandje had Indira zelf getekend en paste helemaal bij waar we op dat moment stonden. Maar voor de vertaling van een national bestseller zocht ik naar iets stevigers. Toen heb ik dezelfde avond nog Thijs gebeld, die de cover van Liefdevol Rebelleren had ontworpen, en gezegd: "Thijs, ik moet morgen een mailtje sturen naar een publisher in Washington en ik wil die mail ondertekenen met een nieuw woord- en beeldmerk." Op een of andere manier had Thijs de urgentie van het momentum opgepikt. De volgende ochtend ondertekende ik met Elk Books." 


WIE ZIJN WIJ?

Bart van Tongerlo (Geldrop, 1984) is de boekmaker binnen de uitgeverij en begeleider van het uitgeefproces. Via vele omzwervingen herontdekt hij de passie voor schrijven als in 2018 zijn zoon Eland wordt geboren. Onder de naam Stuubs schrijft hij korte verhalen over vaderschap. Hij schrijft het liefst ongekunstelde en onvolledige portretten en ontwikkelde hierin een eigen stijl. Met het boek Geen Cabaretier maakt hij in 2019 zijn debuut.

Bart zet een ruimte neer waarin de ander volledig tot zijn recht komt. Rauw, ongekunsteld en openhartig. In zijn rol als uitgever zoekt hij naar de dieperliggende en verborgen betekenis van een boek, gaat op zoek naar de noodzaak en wil dat het iets teweeg brengt. Hij houdt van eigenzinnige publicaties en begint altijd vormloos aan iets nieuws. 

Indira's kracht is om intuïtief af te stemmen op het boek. Ze kan 'praten' met de creatie. Hiermee zet ze schrijver en uitgever op hetzelfde spoor zodat beiden dienstbaar zijn aan de creatie.

Binnen de uitgeverij is Indira van Tongerlo (Assen, 1977) de boekenwurm van het stel. Op haar negende zit ze al in de kinderboekenjury in haar geboorteplaats Assen. Haar eerste bijbaantje als veertienjarige is bij Boekhandel Bergsma in Dokkum en op haar achttiende werkt ze in de bibliotheek van de Universiteit Twente tijdens haar studie Bestuurskunde. Het duurt tot de geboorte van haar oudste zoon voordat ze zelf in de pen klimt. In 2019 verschijnt haar debuutroman De dinsdagman.

 

 


Team Elk Books

Indira

Conceptontwikkeling en Ideation


Bart

Uitvoerend uitgever


Ingrid

Tekstvesterker


Thijs

Design en beeld


Jaap

Design