Ver voorbij de horizon van Tijd, toen licht en duisternis nog verzonnen moesten worden, bestond alleen Oceaan. Oceaan was absoluut en helemaal alleen. Niet dat Oceaan daar last van had. Oceaan is volmaakt. Dat wat volmaakt is heeft natuurlijk nergens last van en heeft helemaal niets nodig. Niemand weet precies wat Oceaan bezielde toen hij zichzelf opdeelde, Oceaan hoeft namelijk niets uit te leggen. 

In de eens temperatuurloze wateren ontstond hitte; een verzengende bron die opsteeg uit de diepte. En uit de kokende Oceaan werd Grote Geest geboren. Grote Geest vulde de lege hemelen, dankbaar dat zijn Schepper hem het leven had geschonken. Omdat ook in hem de blauwdruk van het scheppen besloten lag, koelde Grote Geest af. Zijn vluchtige atmosfeer bevroor en viel uiteen in miljoenen fragmenten. Grote Geest noemde zijn creatie ‘Sneeuw’ en zag erop toe dat de structuur van ieder fragment uniek was.

Sneeuw voelde zich sterk verbonden met Grote Geest. Maar hoe langer haar vlokken door de lucht dwarrelden, hoe groter de afstand tot Grote Geest werd. Grote Geest zag Sneeuw in paniek raken en riep dat hij er nog steeds was, dat hij niet weg zou gaan. In zijn machteloosheid verloor Grote Geest de controle over zijn scheppingskracht en koelde steeds verder af. Langzaam werd het kouder en kouder en het ijs dat zich vormde op Oceaan beneden hem werd dikker en dikker.

Zachtjes landden de sneeuwvlokken op de koude, uitgestrekte vloer. Verward en onbewust van herkomst. Allemaal voelden ze dat ze onderweg iets kwijt waren geraakt. Iets wezenlijks, van een onveranderlijke aard. Maar omdat niemand zich herinnerde wat het was, wist ook niemand waarnaar hij eigenlijk zocht. Gedreven door radeloos verlangen naar oorsprong, onderstreepten de sneeuwvlokken steeds meer elkaars verschillen. In plaats van herkenning, vonden ze uiteindelijk alleen maar vervreemding.

Moe geraakt van al het zoeken, vlijde een van de sneeuwvlokken zich neer op het ijs. Terwijl hij daar een poos lag, bespeurde hij opeens iets onder het bevroren landschap. Een tijdloze aanwezigheid die hem vagelijk bekend voorkwam. Een aanwezigheid die zich bekend maakte als Oceaan.

De sneeuwvlok voelde hoe de kalme, eindeloze stroming van Oceaan door hem trok. Dat het wezen van Oceaan gelijkstond aan zijn wezen. Oceaan die geen noodzaak kende, omdat hij buiten de wetten van tijd en ruimte bestond.

De sneeuwvlok, die zo lang had gezocht, herinnerde zich opeens weer wie hij was. In het hart van zijn bestaan gloeide hij van vreugde, als een kooltje dat hem van binnenuit verwarmde. Hij smolt en door de scheuren in het ijs, sijpelde hij terug naar Oceaan. Oceaan die hij altijd al was geweest.

Dat was het verhaal dat Whisky Jack steevast vertelde wanneer in november de Hudson Baai weer dichtvroor.

Uit: Jacht op de zwaartekracht - Herman Annema


Foto: Herman Annema


Weten is nu geweten

Zondag 11 juni was de officiële presentatie van het boek H€T IS NIET JOUW $CHULD waarin Reinout - een econoom die jarenlang de boekhouding voerde voor banken - zijn onthullende kennis deelt met een jonge en ambitieuze onderzoeksjournalist. Toen ik Reinout een tijd geleden vroeg wie de lezer/doelgroep van het boek is, antwoordde hij: 'Voor iedereen die een bankrekening heeft...'

Lees meer »

Een oase voor ontwikkeling

Een nieuw perspectief op onderwijs! 'Traditionele onderwijsmethoden zijn vaak gestoeld op het leren voldoen aan gestelde verwachtingen. Het onderwijs van de toekomst gaat uit van de in het kind zelf aanwezige bron om het leven richting te geven vanuit een eigen basis.' Dat schrijven onderwijspionier Ruud van Middelaar en organisatiewetenschapper Marloes Vis van Heemst in hun nieuwe boek Een oase voor ontwikkeling die deze week is geleverd en op 25 juni wordt gepresenteerd. 

Lees meer »

Traditie uit Napels als inspiratie voor 'het uitgestelde boek'

Het gebruik is al jaren onderdeel van de Napolitaanse traditie in Italiaanse koffiebars. De uitgestelde koffie, oftewel caffè sospeso. Op Wikipedia is te vinden: Als uiting van voorspoed of vrijgevigheid bestelt een klant twee koffie maar ontvangt er slechts een. De tweede koffie is bestemd voor een volgende klant. Die persoon kan vragen of er nog een koffie 'in de wacht staat' en deze op de gezondheid van de eerste klant drinken. 

Lees meer »

Tijdcapsule ontwaakt uit het Arctische ijs

De afgelopen weken ging Indira met de Groningse schrijver Herman Annema langs diverse mediabedrijven in Nederland om een bijzonder pakketje te bezorgen. Een tijdscapsule die ontwaakt uit het Arctische ijs. Het boek Jacht op de zwaartekracht. Een meeslepend verhaal dat zich afspeelt in het ijskoude noorden van Canada. 

Lees meer »

Vanaf nu ben ik je stem

Dorothée Loorbach hielp Manon haar laatste woorden vinden. “Het was Manons droom om een boek te schrijven dat ergens iemand zou kunnen helpen, al was het maar één kind of één ouder of één persoon die in stilte lijdt en denkt daar alleen in te zijn. Zelf kon ze dat boek niet meer schrijven. Ik kan dat wel.” Het zijn de woorden van Enschedese schrijver Dorothée Loorbach tijdens haar radio interview met 1Twente Enschede. 

Lees meer »

Biografie Maurice de Hond

Wie bang is krijgt ook klappen is in eigen beheer uitgegeven (Stichting Oordeel Zelf). Elk Books verzorgt in opdracht van Stichting Oordeel Zelf een deel van de distributie en verkoop. De autobiografie van Maurice de Hond is verkrijgbaar in de (online) boekhandel en via de website van de auteur: www.maurice.nl

Lees meer »